Jeg læser kogebøger, ligesom nogle mennesker læser romaner. Historiske kogebøger indeholder opskrifter på ketchup. Disse madspild opskrifter vækkede min nysgerrighed på grund af deres usædvanlige ingredienser. Tidlig ketchup kan spores tilbage til det gamle Asien, og den indeholdt ikke tomater. I stedet havde den en sojasovsbund, svampe og syltet fisk.

Denzil Green opsummerer undgå madspild ketchuphistorien i sin artikel, “Daddies Tomato Ketchup”, der er lagt ud på webstedet Praktisk spiselig. Britiske og hollandske rejsende smagte krydderiet og forsøgte at kopiere det i 1600-tallet, ifølge Green, men det var ikke asiatisk ketchup.

Den første opskrift blev trykt i “The Compleat Housewife”, skrevet af Eliza Smith, udgivet i England i 1727. Ligesom de tidlige opskrifter indeholdt hendes ikke tomater. Ansjos, eddike, krydderier og citronskal gav krydderiet dens syrlige smag.

Krydderiet migrerede til Amerika, og i 1874 indeholdt “The Universal Recipe Book” opskrifter på det, bemærker Green. At lave ketchup tog timer, og hver familie havde sin egen version af det.

Ifølge Lynn Kerrigan, forfatter til “Alt, du altid har ønsket at vide om ketchup,” udgivet på Global Gourmet-webstedet, kommer ordet ketchup fra det kinesiske ord ke-tsiap. Efterhånden som opskriften migrerede, ændrede navnene sig: catsup, kotchup, kitsip, catsup og andre. Firmaet Heinz begyndte at lave ketchup i 1872, og opskriften har aldrig ændret sig.

Ketchup er blevet en daglig basis i hjemmet. Amerikanerne smører det på hamburgere, pommes frites, hotdogs og kødbrød. Det er en essentiel ingrediens i barbecuesauce og en skjult ingrediens i kinesisk røre. Nogle salatdressinger indeholder også ketchup.

Smager det hjemmelavede produkt som kommercielt? Den eneste måde at finde ud af det var at lave ketchup. Jeg fandt flere opskrifter på internettet og alle indeholdt tomater, løg, sennep, kanel, nelliker og sukker. David d’Anjou indsendte en opskrift til CD Kitchens hjemmeside. Selvom det tager flere timer at lave hans opskrift, siger han “du kan lave andre ting på samme tid, og resultatet er en fantastisk ketchup for året!”

Jeg startede med en Epicurious hjemmesideopskrift, som bruger dåsetomater, et trin, der sparer dig for alt det besvær og besvær med at skrælle. Da jeg ikke havde nogen friske løg, erstattede jeg dehydreret. I stedet for hele krydderier brugte jeg malede. Min ketchup havde mere smagsdybde end kommercielle mærker. Hjemmelavet ketchup – den slags, der ikke har været på dåse – holder sig i køleskabet i 10-14 dage.

ingredienser

4 28-ounce dåser stuvede tomater, drænet
4 spsk dehydrerede hakkede løg
1/2 kop granuleret sukker
1 kop æblecidereddike
4 fed hvidløg, hakket
1/2 tsk stødt nelliker
1/2 tsk stødt allehånde
1 kanelstang
1 tsk selleri frø
2 tsk tør sennep
1 tsk paprika
1/4 tsk stødt rød peber

Metode

Åbn dåsetomater og hæld saften af i en skål. Gem denne juice til supper, gryderetter og saucer. Kom tomaterne i en rustfri kedel og knus dem med en kartoffelmoser. (Vær forsigtig, for juice vil sprøjte ud.) Tilsæt alle resterende ingredienser. Læg låg på og lad det simre i to timer, eller indtil det meste af væsken er væk. Fjern kanelstangen. Purér blandingen med en stavblender eller foodprocessor. Vend tilbage til elkedlen og lad det simre ved svag varme, indtil det er tykt, cirka to timer. Afkøl (ketchuppen tykner efterhånden som den afkøles) og hæld den i glas. Gør omkring 7 kopper. For mindre ketchup, lav halvdelen af opskriften.